Нашият канал в Youtube

Настаняване

Йовчевата къща, Елена „Йовчевата къща” е комплекс за селски, етно- и еко- туризъм, състоящ се от три автентични реставрирани балканджийски къщи на повече от 200 години, разположени в китната махала на град Елена – Килъжевци, сгушена в полите на Еленския дял на Стара планина, обградена от три страни от весело ромолящата река Килъжка, носеща чувството за спокойствие, свежест и прохлада. Към комплекса функционират още етно-ресторант „Старият дъб”, база за конен туризъм, органична градина и биоферма.

Комплексът е разположен само на 3 километра от центъра на възрожденския град Елена и е обграден от вековни гори, поляни пълни с билки, гъби и горски плодове и реки с водопади и водоскоци. Само на 14 км. е село Мийковци, където има ски писта за начинаещи скиори, а на 34 км. – връх Чумерна, туристическа хижа и ски писта с влек за напреднали скиори. Самият град Елена е привлекателна и атрактивна туристическа дестинация със своите музеи, културни и архитектурни паметници.

  Керемиди–покривът на света Чанове и хлопки–музиката на вселената

Йовчевата къща, къща Баба Дана и Докторската къща разполагат общо с 30 места за настаняване, разпределени в 10 уютни спални, 1 студио и 2 апартамента, обзаведени в стила на възрожденския бит. Във всяка от къщите има просторен сайвант (чардак или открита тераса), механа само за гостите на къщата, оборудвана кухня, сателитна телевизия и безжичен интернет, както и реставрирана старинна система за отопление: т.нар. „джамал” (кахлена печка) или „баджа” (открито огнище). Специално за комфорта на туристите е изградено и локално отопление, така че няма опасност да мръзнете дори и в най-студените зимни дни, а пламъците на огнището внасят допълнителен уют, топлина и романтично настроение. В основната къща има механа за 30 човека и лятна кухня с барбекю и пещ. В Комплекса се предлагат и допълнителни услуги: приготвяне на храна по поръчка или с продукти на гостите, пране, гладене, румсървиз, възможност за настаняване с домашни любимци и собствени коне.

Спалня Механата  

Стопаните са гостоприемни, но и достатъчно дискретни за да не се натрапват на гостите, предпочитащи уединение, а тези които обичат по-бурното веселие, механата в битов стил е отворила широко врати и ги примамва с апетитни вкусотийки – еленски бут, селски гювеч, домашна пита, вкусотии на пещ, салати от пресни току що набрани от градината зеленчуци, а освен огъня в огнището ще ви сгреят и домашното ни вино и ракия, приготвени по уникални за района рецепти. Заради кристално чистия въздух и тишината на дъбравата, дори след тежка вечер, тук ще се събудите рано и напълно отпочинали. Но дори да обичате да си поспивате до късничко ще ви поглезят с вкусни мекици, бухти или баница, овче и козе мляко и сирене, домашно сладко и чист планински мед.

Йовчевата къща–една малка вселена