Нашият канал в Youtube

Медиите за нас

Арт пленер, организиран от Габриела Жекова в Йовчевата къща събра художници от цяла България в Елена


Габриела Жекова представи участниците в пленера.

Старата Бакалова къща, строена по време на жътва за посрещането на Митхад паша в града, е събрала под покрива си Обредния дом и Туристическия център. Със своята неповторима възрожденска атмосфера тя привлича художници, артисти, писатели за срещи с публиката.
Тази седмица председателят на фондация „Артидеи – духовна светлина” Габриела Жекова подреди изложба под наслов „Цветни сънища” с творби от организирания от нея артпленер край близката до Елена Йовчева къща. Осем художници, познати не само у нас, но и в чужбина, представиха свои творби – картини, графики, дърворезба, мозаечни пана, сътворени сред чудесната природа на Еленския балкан, далеч от шума и суетата на големия град.
Целта на фондацията е да съдейства и подпомага развитието и реализацията на талантливи българи и да популяризира родното зад граница, свързано с родове, традиции, природа, забележителности. Артпленерът край Йовчевата къща е 11-и поред.

Автор:Мария Симеонова, в-к Борба, 12.07.2013г.

Белгийци и холандци с вълнуваща ековаканция в Елена

borbaНезабравима ековаканция преживяха белгийци и холандци в конната база в махала Килижевци в Еленския балкан. През юли и август 30 чужденци и българи имаха невероятни приключения, организирани от собственичката на конефермата и „Йовчевата къща” Мая Йовчева. Тя разпратила покани във фейсбук за организиране на летуване в еленската махала и се отзовали 15 холандци и 5 англичани. Пристигнали и българи, любители на конете и собственици на кучета.

Мая Йовчева приготвила изненади за търсачите на приключения. Предложила им по-различен начин да опознаят живописната планина – от седлото на нейните расови жребци. Към щурата инициатива се присъединил и инструкторът от Белгия Рене Берик. Мая и нейните синове Александър, на 17 г., и Виктор, на 15 г., били помощник-треньори. “Всеки един ден от ековаканцията се превърна в едно вълнуващо приключение. Предложих им маршрути до омайни кътчета на Балкана”, разказва Йовчева. Сред по-атрактивните екопътеки са до Синия вир, местността Острец, до Христовския водопад и др. В разходките се включиха 10-те коня от фермата, като любимки на гостите бяха гиздавите кобили Европа, Чаровна и Пепина. На тях препускаха начинаещите ездачи и децата.

statia-Borba_03.09.2010   statia-Borba_03.09.2010_2

Прочетете цялата статия от сайта на вестник Борба

Чудна къща сред Балкана

От bacchus.bg„Чудна къща с чудни хора…“ – това беше написал някой в книгата за впечатления на Йовчевата къща, разположена в еленския квартал Килъжевци. Всъщност, книгите, изпълнени с благодарности и радост от прекараното тук време, вече са две, две са и къщите, където гостите събират своите емоции и спомени.

Едно е усещането – за неподправено гостоприемство, за автентичност, за пълно сливане с природата и безметежна почивка сред цвърченето на щурците и крякането на жабите. Немалко усилия това да бъде възможно полагат собственикът Сашо Йовчев и съпругата му Мая. Всяка греда тук е внимателно взета от 200 годишната къща, реставрирана и върната отново на мястото си. Таваните в стаите са ниски и когато преминаваш през прага, навеждаш глава, за да не се удариш, някои от стаите делят общи бани, но какво от това? Ти си в истинска селска къща, градила своята история с векове.

В Йовчева къща всеки елемент от местното гостоприемство е неподправен. На закуска те събужда аромата на топли бухти или мекици, а заедно с тях похапваш заквасено предишния ден биволско кисело и сладко от ароматни ягоди или балкански боровинки. След това можеш да се отпуснеш в хамака в градината и да се наслаждаваш на чуруликането на птиците и жуженето на насекомите, а управителката Николина, която се грижи и за храната, ще те попита имаш ли някакви предпочитания какво да сготви за обяд или вечеря. Тук няма меню, гостите могат да отседнат или само за нощувка, или с включени в цената закуска, закуска и вечеря или „ол инклузив“. Странно звучи чуждицата „ол инклузив“ насред кукуригането на петлите, но в Йовчева къща тя означава нещо малко по-различно – пълноценно селско преживяване. „Приготвяме предимно ястия в гювеч – пилешки яхнии, лучено, задушено биволско, печем питки“, разказва Ники. Всички продукти са от градината – доматите, краставиците, зелето, пипера. Когато гостите пожелаят прясно агнешко, веднага се намира животно, което да се заколи и до вечерта е сервирано.

Почетете цялата публикация в bacchus.bg

Ако жадувате за приключения и лудории – Йовчевата къща ви очаква

Ето, че моето време отново настъпи. Този път, поглеждайки през прозореца и виждайки колко е мрачно и смръщено времето навън, казвам си: „Ще избера най-светлото и лъчезарно местенце за почивка, за да не съжалява никой след това“. И наистина избрах да ви разкажа за едно прекрасно кътче в хубавата ни България, което носи достатъчно очарование и топлина, че дори и Слънчо да не иска да ви се усмихне, то обстановката в Йовчевата къща със сигурност ще го направи.

Да, именно там – в Йовчевата къща – можете да се почувствате почти като в Рая. Макар че едва ли някой от нас знае какво е в Рая, още пътят не ни е отвел там, но все пак сравнението е добро. И така, нека ви разкажа какво ви очаква на това прекрасно място… Къщата се намира в град Елена и е комплекс от балкански къщи, всяка една на повече от 200 години. Покрай тях весело ромоли река Килъжка, която през хубавите слънчеви дни е доста изкусителна и ви подканва мислено да се отдадете на изкушението да идете на пикник например, или пък слънчеви бани, риболов или някаква друга лудория, която ще ви донесе огромно удоволствие.

Прочетете още в сайта profit.bg

Чужденци доят биволи в Балкана

bivoliЧужденци, пропътуват хиляди километри, за да доят биволи, да събират билки и гъби в Стара планина и да опитат истинско сирене, мляко и кашкавал. През последните години селският туризъм в района на малката планинска община Елена се развива успешно. Перспективите са след още 2-3 години Елена да се нареди сред най-посещаваните общини както от българи, така и от чужденци. За да задоволят вкусовете и претенциите на гостите си, местните собственици на семейните къщи и хотелчета залагат основно на селското и на традициите. Доскоро в една от къщите за гости край Елена, известна като Йовчевата къща в китната махала Килъжевци, чужденците можеха да видят на живо истински биволи, да опитат прословутото биволско мляко което е толкова маслено и гъсто, че можеш с нож да го режеш, както и да похапнат вкусна биволска пастърма, без подобрители и овкусители. А най-смелите дори се снимат за спомен до еднотонните кротки животни или се опитват да ги издоят под вещите наставления на местните селяни.

За да има разнообразие и да не омръзват атракциите за гостите, отскоро биволите са отстъпили място на конете, които са новата и истинска страст на стопанката на къщата Мая Йовчева.

Прочетете цялата статия в сайта на вестник Монитор

Пътеводител за засуканата България

kashtaМногозвездният хотел е по-добър от малозвездния. От тази максима се ръководи обикновено масовият турист, нашенец или чужденец, когато избира къде да почива. Същата тази е вградена в основите на много от новите хотели, постоянно никнещи у нас, законно или недотам. Това схващане, плод на каприз, наивност или неинформираност, нерядко е чиста самоизмама – хотелът е луксозен, но кичозен (Слънчев бряг), приличен, но обезличен от себеподобни (пак там) или пък стърчи в центъра на прашна градска джунгла като София. Едно скромно балканско ханче често е далеч за предпочитане пред разните „хай“ апартаменти в претенциозни паласи. Не е изискано, но е уютно и интимно. Този факт обаче е неуловим за нечувствителната държавна система на категоризация със звезди. Отчитайки само обема и удобствата, тя формално оставя местенцето в сянката на мастодонта. Тъкмо оттам се е заела да го извади сега прохождащата система за оценяване на малки хотели „Автентична България“. Независимата марка за качество е съсредоточена върху категорията „петел“, разграничавайки я от тежките и свръхтежките играчи. Намерението ѝ е да отличи най-добрите места за селски, културен, еко и пр. туризъм от многобройните имитации, банализирани от конвенционалния „мъни-мейкинг“. Тоест, бисерите от мънистата.

Прочетете цялата статия в сайта на весник Сега